Miód to produkt, który się nigdy nie psuje. Znajdowano go w grobowcach faraonów sprzed 5 tysięcy lat i wciąż nadawał się do spożycia! O tym, że wytwarzają go pszczoły wie każdy, ale czy zastanawialiście się kiedykolwiek jak on właściwie powstaje?
Właściwości miodu
Przede wszystkim trwałość miodu wynika z jego naturalnej kwasowości i niskiej zawartości wody. Dlatego też jest to ostatnie miejsce, w którym chciałyby zamieszkać bakterie.
Głównym składnikiem miodu są węglowodany oraz cukry proste (glukoza i fruktoza). Ponadto znajdziemy w nim białko – pochodzące z pyłków kwiatowych, a także mnóstwo składników mineralnych i witamin takich jak na przykład: wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Źródłem miodu jest kwiatowy nektar, a także spadź – słodka wydzielina mszyc (rzadko czerwców), które żerują na liściach drzew. Spadź jest w zasadzie sokiem roślinnym, z którego mszyce pobrały cenne dla siebie białko, a resztę płynu wydaliły do środowiska.
Proces powstawania miodu
Role wewnątrz ula są ściśle określone, a zbiorem pożywienia zajmują się wyłącznie najstarsze i najsilniejsze pszczoły – pszczoły zbieraczki. Zbieraczka wylatuje od 7 do 15 razy dziennie, a przerwy między lotami wynoszą około 5 minut. Podczas jednego lotu trwającego średnio 35 minut, pszczoła odwiedza od 50 do 100 kwiatów, najczęściej w promieniu 3 km.

Po dotarciu do celu pszczoła zbieraczka pobiera kroplę nektaru lub spadzi, miesza ją z odrobiną śliny i zatrzymuje w wolu – zbiorniczku wewnątrz układu pokarmowego. Co ciekawe, każda pszczoła wybiera tylko jeden rodzaj kwiatów, jaki będzie odwiedzała i już nigdy nie zmienia swojej decyzji!
W ulu, przekazuje świeży nakrop swojej młodszej nielotnej jeszcze siostrze – pszczole ulowej. Ta przewraca kroplę dalej, dodaje do niej swoją ślinę, aż w końcu ją łyka, czyli wpuszcza do wola. Po upływie około 20 minut kropelka jest gotowa do złożenia w jednej z komórek. Kropla ta posiada dużą zawartość wody, dlatego pszczoła przylepia ją do bocznej ścianki, z kolei pozostałe pszczoły nieprzerwanie wietrzą ul swoimi skrzydełkami.

Kropelka o odpowiedniej konsystencji wędruje ,,z ust do ust” przenoszona przez kolejne robotnice do coraz wyższych części woskowego plastra. W tym czasie miód zaczyna gęstnieć i dojrzewać. Proces ten trwa około 4 dni, a komórki pełne dojrzałego miodu są ostatecznie zamykane cienką warstwą wosku (tzw. zasklepem), który chroni miód przed wilgocią, zepsuciem i zanieczyszczeniami. To znak dla pszczelarza, że może zacząć miodobranie ; )