Jaki miód jest najlepszy?

Jaki miód jest najlepszy

Słodki, bursztynowy, ciemny, kremowany, płynny, skrystalizowany i z całą pewnością – zdrowy. Miód niejedno ma imię, ale który jest najlepszy? Podpowiadam!

Płynne złoto

Medycyna ludowa i lekarze zgadzają się, że miód wspomaga leczenie wielu chorób. To jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, a to za sprawą enzymów dodawanych przez pszczoły w procesie jego produkcji. Kluczową rolę odgrywa tu inhibina, która posiada właściwości bakteriobójcze.

Głównym składnikiem miodu są węglowodany oraz cukry proste (glukoza i fruktoza). Ponadto znajdziemy w nim białko – pochodzące z pyłków kwiatowych, a także mnóstwo składników mineralnych i witamin takich jak na przykład: wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Niestety niewłaściwe przechowywanie zniszczy nawet najlepszy miód. Dlatego nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie słońca i dbaj by zawsze był szczelnie zamknięty w słoiku. Ponadto zapomnij o przechowywaniu miodu w lodówce, ponieważ bardzo szybko przechodzi obcymi zapachami i pochłania szkodliwą wilgoć.

Miód niejedno ma imię

Miody różnią się od siebie smakiem, kolorem i właściwościami. Jednak wspólnym mianownikiem każdego z nich jest krystalizacja. To naturalny proces, który zachodzi wyłącznie w prawdziwym miodzie i nie ma żadnego wpływu na jego działanie.

Miód płynny (patoka) przechodzi z czasem w formę stałą (krupiec). Proces ten zachodzi w różnym tempie, w zależności od gatunku miodu i temperatury jego przechowywania. Na przykład najszybciej krystalizuje miód rzepakowy (około tygodnia), a najwolniej miód akacjowy i spadziowy (około roku).

Źródłem miodu może być kwiatowy nektar, a także spadź, czyli słodka wydzielina mszyc (rzadko czerwców), które żerują na liściach drzew. Spadź jest w zasadzie sokiem roślinnym, z którego mszyce pobrały cenne dla siebie białko, a resztę płynu wydaliły do środowiska.

  • Miód spadziowy – do wyboru mamy miód ze spadzi iglastej i liściastej. Są to miody bardzo różnorodne pod względem barwy, smaku, konsystencji i tempa krystalizacji. Zwykle są one bardziej gęste od miodów nektarowych i często rozwarstwiają się na część górną (płynną) i część dolną – skrystalizowaną. Miód spadziowy stosowany jest w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i układu krążenia.
  • Miód rzepakowy – to miód wczesnowiosenny z wyczuwalnym aromatem kwiatów rzepaku. Krystalizuje w ciągu tygodnia od rozlania do słoika. Przyjmuje wtedy mazistą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Polecany w przeciwdziałaniu chorób serca, przy niewydolności krążenia, a także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
  • Miód akacjowy – ma bardzo łagodny smak i bardzo jasną, słomkową barwę. Uważany za najjaśniejszy z miodów i najdłużej z nich krystalizuje. Poprawia pracę układu pokarmowego i trawiennego, a także wspomaga pracę nerek i całego układu moczowego.
  • Miód wielokwiatowy – to najpowszechniejszy gatunek miodu. Jego zapach, smak i barwa zależą od zebranego nektaru z ,,tysiąca kwiatów”. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor i łagodny smak. Natomiast miód z kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i bardziej intensywny. Powinny po niego sięgać osoby uczulone na pyłki, ponieważ wspomaga walkę z alergią.  
  • Miód lipowy – charakteryzuje się bursztynowym kolorem z domieszką zieleni. Ma bardzo intensywny zapach i ostry, słodko-gorzki smak. Krystalizuje w ciągu kilku tygodni na drobnoziarnistą masę. Słynie z wysokiej aktywności antybiotycznej. Działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo, dlatego sprawdzi się w walce z grypą i przeziębieniem.
  • Gryczany – to bardzo ciemny, niemal czarny miód o ostrym smaku i intensywnym zapachu kwiatów gryki. Poprawia wzrok, pamięć i koncentrację. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, wspiera pracę wątroby i wzmacnia układ odpornościowy.
kwiaty rzepaku
Kwiaty rzepaku

Miodowy savoir vivre

Jeśli jesteś smakoszem kawy lub herbaty posłodzonej miodem to nigdy nie dodajemy go do wrzątku. Robimy to dopiero wtedy, gdy napój jest jeszcze wyraźnie ciepły, ale nie na tyle żeby nie można go było wypić duszkiem. W przeciwnym razie miód straci swoje cenne właściwości, a my wypijemy tylko słodkie węglowodany.

Osobiście polecam rozpuścić łyżkę miodu w letniej, przegotowanej wodzie. Tak rozcieńczony miód powinno się przygotowywać przed snem i wypić na czczo o poranku oraz na wieczór. Miodowy napój dobrze jest pić codziennie, małymi łykami i trzymać chwilę w ustach by jego cenne składniki zostały od razu wchłonięte przez śluzówkę do naszego krwiobiegu.

Jaki miód wybrać?

Miód powinniśmy kupować prosto z pasieki, od zaufanego pszczelarza. To powinien być nasz punkt wyjścia. Dlatego kupuj miód u lokalnego dostawcy, którego pszczoły pozyskują nektar z kwiatów, które otaczają Cię na co dzień. Tym samym zmniejszasz u siebie ryzyko wystąpienia ewentualnych alergii.

Podstawowy test jakości miodu możesz przeprowadzić w domowych warunkach. W tym celu nabierz miód na łyżkę i lej jednostajnym strumieniem na talerzyk. Na jego końcu powinien się utworzyć charakterystyczny stożek. Im wyższy stożek, tym gęstszy (lepszy) miód. Jednak 100% pewność dadzą nam dopiero badania laboratoryjne.

Chcesz wiedzieć jaki miód jest najlepszy? Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każdy jego rodzaj ma określone właściwości i oddziałuje na nasz organizm w nieco inny sposób. Jednak najważniejsze by wybrać taki miód, który nam po prostu smakuje ; )

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *